Hoe onderhoud ik de hello DAI sieraden?
hello dai sieraden zijn gemaakt om te dragen en te blijven dragen. Maar sieraden blijven kwetsbaar. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je hello dai sieraad, adviseren wij om uit te kijken met haarlak, parfum en water. Goede stelregel: doe je sieraden altijd als laatste om of aan. Ook adviseren wij om sieraden voor het slapen of tijdens je badritueel af te doen.
Zilver kan oxideren (zwart worden) als het aan de lucht wordt blootgesteld. Ook de zuurgraad van je huid kan effect hebben op de kleur van bepaalde materialen. Als je ziek bent of je hormoonhuishouding schommelt, kan dat zijn weerslag (en weerschijn) hebben op je sieraden. Zilveren stukken kun je het beste in een afgesloten zakje of doosje bewaren. Dan worden ze minder snel zwart. Als je sieraad toch iets verkleurd is, kun je het ‘t beste schoonmaken met een milde zeep (babyshampoo of PH neutrale zeep) die je oplost in lauw water. Met een zachte doek of een oude zachte tandenborstel kun je het dan voorzichtig reinigen.
De juwelier maakt sieraden ook wel schoon met een ultrasoon (tril)badje. Dit kan een prima resultaat opleveren, maar kijk uit want niet alle edelstenen (bijv. toermalijn) verdragen de ultrasoon zonder beschadigingen.
Ook met kant-en-klare schoonmaakbakjes moet je weten wat je doet. Lees in ieder geval de gebruiksaanwijzing aandachtig door. Sommige parels raken hun parelmoer glans kwijt door de doorgaans agressieve schoonmaakmiddeltje in de badjes. In ieder geval zijn parels heel gevoelig. Het parelmoer raakt ook snel beschadigd als het in aanraking komt met parfum, make-up en haarlak.
Leer en stof zal op den duur verkleuren tijdens het dragen, zeker als het in direct contact is met je huid.
Draag je sieraden met zorg. De meeste hello dai sieraden kunnen tegen een stootje, maar met mate.
Materiaal
Zoals gezegd geven we bij hello dai nogal hoog op van het materiaal dat we gebruiken voor onze sieraden. We stoppen er in ieder geval veel energie in om originele onderdelen van goede kwaliteit te selecteren. Zo creëren we uitzonderlijke sieraden voor onze webshop.
Hieronder lees je meer over de specifieke materialen die we gebruiken.
Basismateriaal:
Zilver
Als we zilver gebruiken, dan bedoelen we ook echt (massief en niet een laagje) zilver. Echt zilver wordt aangeduid met de bijvoegsels sterling en 925 of soms met eerste gehalte en is een edel metaal. Sterling is eigenlijk de term die in de Engelse taal wordt gebruikt. 925 is eerste gehalte zilver en is het getal wat in het keurteken op het zilver staat. Wat zoveel wil zeggen als van dit zilver van de 1000 elementen 925 fijn zilver zijn en de overige 75 van een ander metaal. Dit omdat het materiaal anders te zacht zou zijn. Eerste gehalte verwijst dus ook naar de mate waarin ander materiaal in het zilver verwerkt is. Je hebt ook tweede en derde gehalte zilver, maar dat wordt haast nooit in sieraden verwerkt.
silver filled
Silver filled is – zoals je al vermoedde – een Engelse term. Eigenlijk is er geen goed Nederlands woord voor, vandaar dat wij ook deze term gebruiken. Omdat de goud- en zilverprijzen heel hoog zijn, wordt er naar manieren gezocht om wel kwalitatief goede producten te maken, die minder kosten. Silver filled is daar een oplossing voor. In principe is het een buisje van zilver dat gevuld wordt met een ander materiaal. Voordeel is dat het materiaal wel stevig is, net zo verwerkt kan worden als echt zilver, en dat de laag zilver (want het is een buisje) zo dik is, dat het er niet van af kan slijten.
Verzilverd / silver plated
Deze twee termen worden door elkaar gebruikt. Ze betekenen gewoon hetzelfde. Een onedel materiaal (koper, aluminium, etc) wordt bedekt met een dun laagje zilver. Dit laagje wordt meestal via elektrolyse aangebracht. Op zich prima en het ziet er mooi uit en het heeft gewicht, maar als het verzilverde stuk veel in contact komt met bijvoorbeeld je huid, slijt het zilver er in redelijk rap tempo van af.
Silver tone
Silver tone kan eigenlijk alles zijn. Het zegt niet meer dan dat iets zilverkleurig is. Een kreet die vaak gebruikt wordt om toch nog ergens op te lijken, maar wij vinden het eigenlijk maar een misleidende boel.
Goud
Goud spreekt natuurlijk tot de verbeelding als edelmetaal. Het komt in vele gedaantes: geel goud, rood goud, roségoud, witgoud. Kleur komt meestal voort uit het materiaal waarmee het goud gemengd is (legering) bijvoorbeeld wit goud met een paladium legering of doordat het goud een behandeling heeft gekregen zoals het geval kan zijn bij gerodineerd wit goud. De zuiverheid (en daarmee de waarde) is af te lezen aan het aantal karaten dat goud heeft. 24 Karaat is de duurste en meest pure variant. Goud van 12 karaat heeft dus de helft aan zuiver goud en de andere helft is een ander materiaal. Hoe hoger het karaatgehalte, hoe zachter het materiaal is (want minder legering met ander harder materiaal).
Het meeste goud dat je in Nederland ziet is 18 of 14 karaat. Als iets echt van goud is, moet er een keurteken opstaan. Zo niet (of het moet echt heeeel oud zijn) dan kan je er bijna wel vanuit gaan dat het niet het echte spul is.
Karaat Gehalte Keurmerk
24 100% (0,999) 999
22 91,6% (0,916) 916
20 83,3% (0,833) 833
18 75,0% (0,750) 750
14 58,3% (0,583) 585
Gold filled
Omdat goud vrij onbetaalbaar is met de huidige goudprijzen, is er een ander alternatief: gold filled. Een Engelse term waarvoor geen goed Nederlands woord bestaat. Gold filled betekent iets van goud dat gevuld is. In dit geval een buisje van goud (er zal dus ook altijd een karaat aanduiding bij staan) dat gevuld is met een ander materiaal. Het goud vormt dus een dikke laag om een ander materiaal heen. De laag is zo dik dat het er niet af zal slijten. Men zegt dat het een heel leven mee kan gaan en dat de laag zo dik is dat ook mensen die allergisch zijn voor andere (onedelere) materialen probleemloos gold filled kunnen dragen. Of dat zo is, hebben we nog niet getest.
Voor onze oorhaken bij voorbeeld gebruiken wij alleen gold filled, omdat we zeker willen zijn dat je geen last krijgt van je gaatjes.
Verguld / gold plated
Het woord zegt het al verguld is een ander materiaal dat met een gulden laagje bedekt is. Verguld dus, gold plated is de Engelse term, vroeger hoorde je ook nog wel doublé langskomen (twee keer in een verguld badje geweest) en er is ook nog zoiets als vermeil. Dat betekent weer dat zilver (als in 925) bedekt is met een laagje goud. Als je voor een vergulde variant zou gaan, is dat nog de beste, omdat onder het goud dan nog steeds een edelmetaal schuilgaat.
De laag die aangebracht wordt, kan in dikte variëren. Ook hier is dus veel kwaliteitsverschil. Hoe dikker de laag, hoe minder makkelijk het goud er van af slijt. Maar slijten doet het. Helemaal als het een sieraad is dat je direct op de huid draagt of wat veel aan wrijving bloot gesteld wordt. Soms zullen we misschien kiezen voor verguld uit kostenoverwegingen, maar daar zullen we altijd eerlijk over zijn.
Goudkleurig
Is niet meer en niets minder dan iets wat goudkleurig is. Het heeft eigenlijk in de verste verte niets met goud te maken, maar het glimt leuk. De kans dat je dit bij hello dai tegenkomt is nihil.
Koper
Roodkoper is natuurlijk een hip metaal momenteel, je ziet het overal terugkomen, ook in sieraden. Ook koper komt in veel legeringsvormen voor. Dus gemixt met andere materialen en metalen. Zo is alpaca (zilverkleurig) een legering van koper, nikkel en tin, brons van koper met tin en messing is bijvoorbeeld een mix van koper en zink. hello dai gebruikt ook geregeld roodkoper, en soms een legering. We zullen altijd zo duidelijk mogelijk zijn met welk materiaal je te maken hebt.
RVS
De afkorting van Roest Vrij Staal. Staal is ook een legering. Een vrij hard materiaal dat een koele uitstraling heeft en doorgaans ligt er een beetje grijzige gloed over het metaal. Wel een mooi stoer element om te combineren.
Leer
Nappa is van lamsleer gemaakt, een leersoort die door en door geverfd is, dus de voor en achterzijde van de huid hebben dezelfde kleur. Nappaleer is heel zacht maar toch heel duurzaam. En wordt vooral voor luxere producten gebruikt.
Het ruige leer dat je ook in onze collecties tegenkomt is industrieel leer dat onder andere gebruikt wordt als v-snaar. Leer wat dus wel een stootje kan hebben. Gekozen juist vanwege dat stoere en ruige karakter van het materiaal.
stof
Liberty stof
Liberty of London is een woonwarenhuis in London dat in 1862 is opgericht. Maar Liberty is vooral bekend door hun stoffen. Hele typerende bloemenstofjes van mooie gemerceriseerde katoen. Heel lang waren deze stofjes te truttig en te Engels (denk Hyacint Bouquet), maar sinds een tijdje zie je stofjes steeds vaker opduiken bij bekende designers en merken zoals, Stella McCartney, Maison Martin Margiela, Acne en Kenzo. Wij gebruiken voor het leuke ‘tuttige’ contrast de biasband van Liberty stof. Biasband is stof die schuin geknipt is en daardoor niet trekt en de meeste van Liberty zitten met een klein steekje vast dus die rafelt ook niet.
Bandjes & lintjes
We combineren vaker stof (zacht en metaal of edelsteen (hard) voor het mooie contrast. Uiteraard willen we dan wel hele mooie bandjes gebruiken die iets toevoegen en niet alleen een drager zijn. De meeste bandjes die je nu in onze collecte ziet, komen uit Parijs (zelf gehaald, rottig werk, maar iemand moet het doen). Bij een fantastisch winkeltje midden in de Marais wat echt een soort handwerk paradijs is: L’entree des fournitures. Niet echt een voordelige keus, maar wat je daar ziet, zie je nergens anders.
Flossen
Aan bijna al onze sieraden vind je wel een flos terug (zoals wij de kwastjes noemen). Deze flossen maken we zelf. Je vindt ze ook wel kant en klaar, maar doorgaans vinden we die niet mooi.
Het basisbestanddeel van de flossen – het garen – komt van vintage klossen met verschillend materiaal. De meeste zijn een mix van zijde, katoen, of linnen, wol. De eerste houten klossen met prachtige nude en pasteltinten kochten we in een klein uitdragerijtje in Parijs, de laatste aanwinsten komen van een oude Gobelin fabriek die al lang geleden haar deuren sloot. Voor het takelingetje (de draad waarmee de draden samengebonden worden) gebruiken we vaak een metaalachtig draad of juist een fluo garen voor – daar heb je het weer – het contrast!
Rattail
Rattenstaart klinkt niet erg uitnodigend, maar rattail garen is wel heel sterk, makkelijk te verwerken en komt in heel veel kleurtjes. Het is een synthetisch garen dat rekt omdat het rond gebreid is (of gepunnikt zeg maar). We maken er vaak kleine armbandje van, of een ander knoopprojectje (macramé) waar het heel geschikt voor is.
Zijden koord / parelzijde
We hebben verschillende kettingen in de collectie zitten waarbij we edelstenen combineren met parelzijde. Dit is een gedraaide zijden draad waar van origine de parels op geknoopt worden. Het is verkrijgbaar van ragdun draad tot stevige koorden. Wij gebruiken beide varianten als heel dun kettinkje of juist als drager van een grote steen. Wij kiezen alleen voor de zijden variant (je hebt ook dit draad ook in nylon) omdat de kleuren zo mooi zijn, het prettig draagt en het relatief sterk is.
Knoopjes
We vinden het mooi om ook vintage elementen toe te voegen aan onze sieraden. Een van de vintage vondsten waar we dol op zijn, zijn oude (parelmoeren) knoopjes. Prachtig dat die al een heel leven achter de rug hebben en nog steeds niets aan glans hebben ingeboet. Maar we gebruiken af en toe ook nieuwe knoopjes als we naar iets specifieks op zoek zijn. Maar die moeten dan natuurlijk wel aan onze strenge kwaliteits- en smaakeisen voldoen. Zo hebben we ook (wederom Parijse) DQ (= Designer Quality) metalen knoopjes in rosé goud die zelfs na meer dan een jaar continue dragen nog prachtig zijn.
Parels
Alle parels die tegenwoordig in sieraden verwerkt zijn, zijn gekweekt, ofwel cultivé. Misschien, heel misschien dat ergens ter wereld nog wel eens een echte, geheel natuurlijke parel boven water komt. Maar die zijn bijzonder zeldzaam. Een parel ontstaat in een mossel of oester door een zandkorreltje of een ander ‘vreemd’ voorwerp dat in het lichaam van het dier binnenkomt. Zo’n zandkorrel irriteert, en om die irritatie te verzachten legt de oester er zelf een laagje omheen. Dat laagje is van parelmoer. Tegenwoordig worden de oesters ‘ge-seed’ waarbij een hard kraaltje (meestal van schelp gemaakt) ingebracht wordt, de oester legt er – ter bescherming – laag over laag omheen. Hoe langer de parels in wording onder water blijven, hoe dikker de laag parelmoer (nacre genoemd) en hoe hoger de kwaliteit van de parel.
Parels groeien dus in oesters (en soms ook in mossels of andere schelpdieren), en je hebt soorten die in zoutwater leven of in zoet. Van de zoutwater parels zijn de Akoya parels uit Japan en de Tahitiparels de bekendste. Die worden gekweekt in de atollen van Frans Polynesië in de Stille Oceaan en verzameld, gekeurd en verhandeld in Papeete, de hoofdstad van Tahiti. Omdat alleen de mooiste parels de keuring halen, is de kwaliteit van die parels altijd hoog en de prijs navenant.
De zoetwaterparels worden ook volop gekweekt in meren. Vooral China, Japan en Amerika zijn grote producenten. De prijs van zoetwaterparels is een stuk aangenamer, omdat de zoetwatermossel veel meer parels kan produceren gedurende zijn leven. Doorgaans is de laag parelmoer ook veel dikker. Maar de vormen van zoetwaterparels zijn weer vaker grilliger dan zoutwaterparels, juist ook omdat er meer parelmoer gevormd wordt en dan proces niet te sturen valt.
Parels komen in heel veel kleuren en kleurschakeringen voor, ook worden ze geverfd.
Om echte parels van imitatie te onderscheiden, kun je de tandentest doen. Als je een echte parel tegen je tanden zet, voelt het parelmoerlaagje stroef en een beetje zanderig. Een imitatieparel daarentegen zal glad voelen.
Parels zijn – omdat het een natuurproduct is – nogal gevoelig voor invloeden van buitenaf. Dus kijk in ieder geval altijd goed uit met het gebruik van crèmes, parfum en haarlak. Deze producten beschadigen zeker het nacre van de parel. Maar ook de zuurgraad van je huid of hormonale schommelingen kunnen effect hebben op de glans of luster van de parel. Doe sieraden met parels dus altijd pas als allerlaatste om, als je crème, deodorant, haarlak, make up en parfum etc hebt aangebracht.
Koraal
Koraal is ook een van de favorieten van hello dai. Koraal komt in heel veel uitvoeringen voor in de sieradenwereld. Soms echt, en een beetje bijgekleurd, vaak nep en geverfd.
Koraal is een poliep dat in kolonies leeft in schoon warm zout water. De poliepen zetten kalk af en hun kalkachtige skeletten groeien uiteindelijk uit tot een bank of een rif. Er zijn duizenden verschillende koraalsoorten die allemaal een eigen kleur en groeiwijze hebben. Sommige in heel ondiep water en anderen in heel diep water. Hoe dieper het water waar de koraal is gegroeid, hoe harder de soort en hoe kostbaarder (want moeilijker te oogsten). De bekendste soort die voor sieraden wordt gebruikt is bloedkoraal (van oudsher kwam die soort veel voor in de Middellandse zee). Bloedkoraal kan heel diep rood zijn van kleur of oranje tot heel licht roze en zelf wit met rozige vlekjes. Je hebt ook zwart koraal, er is ook een blauwe soort, wit koraal, geel …
Bamboekoraal, zijn lange takken die qua structuur op bamboe lijken. Van origine zijn de takken bruin, gelig en die worden doorgaans (knal) rood geverfd.
Sponskoraal is een poreuze koraalsoort die tot kralen geslepen wordt, in de kralen kun je dus nog goed de structuur van de poliep zien. Omdat koraal niet heel hard is, is het gemakkelijk te bewerken. Vaak zie je gesneden figuurtjes uit koraal. Zo hebben wij verschillende hand gesneden bloemetjes (rozen en tulpjes) aan onze sieraden hangen. Ook kunnen restjes koraal vermalen worden en als een soort klei geboetseerd worden tot verschillende vormen.
Wat betreft de neppers, vaak is het gewoon resin (een harssoort), maar ook bot, glas, plastic en hoorn wordt gebruikt. Om echt van nep te onderscheiden kan best lastig zijn. Echt koraal heeft door en door dezelfde kleur, maar ja daar kom je pas achter als je iets doormidden breekt of zaagt. Verder kan gewicht, glans en temperatuur iets zeggen. Maar voor een ongetraind oog is het verschil lastig te bepalen.
Been
Been of hoorn zijn natuurlijke materialen die vaak worden verwerkt in kralen. Omdat ze makkelijk bewerkt kunnen worden, zie je ze vaak dat er vormen of figuurtjes uit gesneden zijn. hello dai gebruikt graag natuurlijke materialen, dus ook hoorn en been kun je tegenkomen in en aan onze sieraden.
Parelmoer
Wordt gemaakt door oesters, mosselen en andere schelpdieren. Parelmoer wordt afgescheiden door het beest om zichzelf te beschermen. Zo ontstaan ook parels (zie hierboven), maar ook de binnenkant van de schelp is bezet met parelmoer. Als je die schelpen bewerkt, krijg je parelmoer. Een mooi glanzend natuurlijk materiaal, dat vaak een regenboogachtige kleurschakering heeft.
Wij zijn dol op parelmoer en je vindt het in veel verschillende onderdelen terug in onze sieraden. Ons hello dai merkje is van parelmoer, vaak vintage knoopjes van hele mooie oude parelmoer, maar ook hippe bedels of mooi gesneden blaadjes. Kortom, je kan er alle kanten mee op: edgy, klassiek, hip of elegant.
Trade beads
Trade beads is een verzamelnaam voor ´handelskralen´; kralen die in het verleden gebruikt werden als betaalmiddel in (voornamelijk) Afrikaanse landen. Vaak hebben die kralen een Europese (Frans, Duits of Nederlands) oorsprong. Van glas of van metaal, alhoewel je ze tegenwoordig ook wel eens van vinyl ziet (dan zijn ze uit oude elpees gemaakt), vaak handwerk en met oude ambachtelijke methoden gemaakt (zoals de verloren was methode). Wij gebruiken af en toe een enkele trade beads in onze ontwerpen soms vintage herkomst en zelfs af en toe zelfs antiek. We zullen altijd zoveel mogelijk aangeven waar de kralen vandaan komen en waar ze van gemaakt zijn, maar vaak is de weg die de kralen afgelegd hebben een beetje duister. Het is wel zo dat bepaalde kralen specifiek zijn voor bepaalde gebieden.
Nou ja, in ieder geval scheppen ze weer een leuk contrast omdat ze vaak niet heel netjes afgewerkt zijn, iets ruigs hebben en doorleefdst.
Edelstenen
Officieel noem je alleen diamant, saffier, robijn en smaragd een edelsteen, alle andere stenen horen onder het kopje halfedelsteen. Maar dat klinkt zo onaardig, dus noemen we alle stenen gewoon edelstenen. Hieronder vind je omschrijvingen van verschillende stenen en steenfamilies. We proberen het meest de Nederlandse woorden te gebruiken, maar soms is er geen vertaling voor handen, vandaar af en toe en Engelse naam. Trouwens, het lijstje hieronder is niet compleet en je moet het ook niet beschouwen als een volledige opsomming van alle stenen, maar meer de edelstenen die je in onze hello dai sieraden tegen kunt komen. Mis je er een, die we wel noemen als gebruikt materiaal. Laat ons dat dan weten! Dan informeren we jou en vullen we de informatie onmiddellijk aan.
Agaat
Een quartz soort. Het woord komt uit het Grieks en betekent De Goede.
Doorgaans meerkleurig: grijs, grijsblauwe en wit, groen rood en zwart. Van oudsher wordt de agaat als gelukssteen gedragen. Hardheid 6/7.
Ook dicht men een aantal geneeskrachtige werkingen aan de steen toe zoals: bescherming tijdens zwangerschap, tegen hoofdpijn, huidaandoeningen en evenwichtsstoornissen.
Vindplaatsen: Brazilië, Uruguay en VS. Ook enkele plaatsen in Duitsland.
Amazoniet
Veldspaatfamilie. Ook wel amazonesteen genoemd. Komt slecht beperkt voor. Vrij zachte steen en daardoor ook minder vaak voor sieraden gebruikt. Kleuren groen en turquoise. Hardheid: 6. Vindplaatsen in Rusland, VS, Australië en Madagaskar.
Amethist
Minerale quartz. De naam komt uit het Grieks en betekent: niet dronken of niet bedwelmend en komt voort uit het bijgeloof dat de drager van amethist niet dronken kon worden. Egyptenaren en Etrusken gebruikte de steen al. Ook in het oude China en in de Middeleeuwen was de steen geliefd. Men dacht dat de amethist beschermde tegen hekserij en tovenarij. Kleur licht tot donker violet, hardheid 7. De steen wordt overal ter wereld gedolven.
Apatiet
Mineraal. Voorkomende kleuren zijn groen, wit, geel, blauw en purper. De steen is gevoelig voor warmte. Reiniging in Ultrasoon kan kleur aantasten. Hardheid: 5. Vindplaatsen voornamelijk in Azië en beperkt in Brazilië en de VS..
Aquamarijn
Mineraal. Naam komt uit het Latijn en betekent zeewater. Deze verwijst naar de kleurstelling van bleekgroen, bleekblauw, geelgroen en blauwgroen. Familie van de Beryl en smaragd. De steen is vrij kostbaar. Hardheid: 7,5 – 8. Vindplaatsen: enkele verdeeld over alle continenten (o.a. Brazilië, Madagaskar, Oeral, India, Afghanistan).
Geneeskrachtige werking zoals versterking afweersysteem, tegengaan van zeeziekte, huidallergie en het bevorderen van rust en ontspanning.
Aventurijn of Aventurien
Minerale quartz. Kleuren veelal groen tot roodbruin. Familie van de Agaat. De oude Grieken naaide aventurijn in kleding van hun krijgers om zo moed, eerzucht en optimisme te behouden.
Hardheid 7. Vindplaatsen in Rusland en China.
Bloedkoraal
Koraalsoort die in diepe zee voorkomt. Diverse kleuren zijn bekend. Vele scharkeringen van rood en roze, maar ook wit en zwart.
Het koraal groeit minder dan een cm per jaar en kan zo’n 100 jaar oud worden. Samen met parels, barnsteen en ivoor een van de weinige organische materialen die in sieraden worden gebruikt. De Romeinen dachten dat het boze oog af te wenden was door het dragen van koraal. Een snoer koraalkralen werd om de hals van een kind gehangen ter bescherming tegen kwade invloeden. Dit is ook te zien in christelijk afbeeldingen van Maria met kind.
Carneool, Kornalijn
Quartz. Bruinrode tot oranje kleur. Naam komt uit het Latijn, verwijzing naar de kleur van vlees.
Hardheid 6-7. Belangrijkste vindplaatsen: India, Brazilië, Australië, VS en Rusland.
Citrien of citroenquartz
Quartz: de kleur verwijst uiteraard naar citrus, citroen. In het verleden werd de steen ook wel eens gouden topaas genoemd en werd gedacht dat de steen bescherming bood tegen slangengif en boze gedachten. De meeste citrien die verhandeld wordt, is echter gebrande amethist. De amethist wordt verhit tot zo’n 200C. Bij die temperatuur verdwijnt de kenmerkende violette kleur en wordt de steen geel. Hardheid 7. Belangrijkste vindplaatsen Brazilië, Madagaskar en Rusland.
Citrien geldt als steen om de concentratie te verhogen, futloosheid tegen te gaan en transpiratie te verminderen. Citrien is de geboortesteen van de maand november.
Fluoriet
Vloeispaat. In de meest zuivere vorm is de steen kleurloos, maar kan vele kleurschakeringen hebben zoals groen, blauw, geel en rood. De naam is afgeleid van het Latijn en betekent stromen, vloeien. Ook de naam van het element fluor dankt zijn naam aan deze steen. Omdat het verschijnsel fluorescentie het eerst bij deze steen bestudeerd is.
De hardheid is 4. Vindplaatsen: o.a. VS, Brazilië, Australië, Peru, Mexico, Duitsland.
Granaat
Mineraal. De betekenis is afkomstig uit het Latijn en refereert aan de granaatappel. Doorgaans is granaat rood, maar het kan ook paars, oranje, geel, groen, bruin of zwart zijn. Zelfs kleurloze granaten zijn gevonden, maar die zijn zeer zeldzaam. De granaat is een verzamelnaam voor een uitgebreide familie van verschillende soorten edelstenen, zoals grossulaar, andradiet, spessartiet en amaldien. Hardheid 6,5/7,5. De stenen worden overal ter wereld gevonden.
Hessoniet, of kaneelsteen
Mineraal. Uit de granaat familie. En verwant aan grossulaar. Naam is afkomstig uit het Grieks en betekent kruisbes. De steen heeft een karakteristieke rode, naar oranje neigende kleur (vandaar ook de bijnaam kaneelsteen). Hardheid 7. Vindplaatsen: Sri Lanka, Brazilië en VS.
Howliet
Mineraal. De steen is doorgaans wit met zwart geaderd. En vernoemd naar de geoloog Henry How, die de steen in 1868 ontdekte op Nova Scotia. Door de poreuze structuur wordt de steen vaak gekleurd om andere stenen te imiteren, zoals bv turquoise (het merendeel van de stenen die voor turquoise doorgaan zijn in werkelijkheid gekleurd howliet). Hardheid 3/3,5. Vindplaats: Zimbabwe, Canada, Iran.
Ioliet
Is de doorzichtige variant van het mineraal Cordieriet. De naam is afgeleid van het Griekse woord violet. De bijnaam van ioliet is watersaffier, omdat de kleur vergelijkbaar is met die van saffier. Het heeft een prachtige diepe – maar waterige – kleur blauw. Kleuren van donkerviolet tot lichtblauw. Hardheid 7. Vindplaatsen oa is Sri Lanka, Birma, Australië, Tanzania en Madagaskar.
Jade, of Nefriet
Mineraal. Kleurstellingen: groen, bruin, zwart en wolkenwit.
De steen wordt al duizenden jaren geslepen en bewerkt. In eerste instantie door de hardheid van het materiaal vooral gebruikt in bijlen, messen en andere wapens. Naarmate de bewerkingstechniek verfijnder werd, verschoof het gebruik naar meer ornamentaal. In China werd jade als zeer kostbaar gezien, kostbaarder dan goud en zilver. Het witte jade was voorbehouden aan de keizerlijke familie. Maar ook in de culturen van de Maori en de Azteken speelde jade een belangrijke rol.
Naam is afgeleid van het Spaanse woord ijada, lendenen, aangezien de steen zou helpen tegen nierproblemen. Hardheid: 6,5 – 7. Vindplaatsen: Guatemala, Birma, Nieuw Zeeland en China.
Labradoriet
Mineraal, behorende tot de veldspaatfamilie. Kleurstellingen van kleurloos tot grijs of lichtgroen, van donkerblauw tot grijs-zwart. Karakteristiek aan labradoriet is de glans die erover licht. Dit komt doordat kleine mineralen in de steen het licht weerkaatsen. De naam is afgeleid van de eerste vindplaatsen, het eiland labrador in canada. Een absolute hello DAI favoriet, vandaar dat je hem vaak terug ziet in onze collecties en sieraden. Vooral mooi omdat er zulke spannende blauwe ‘flashes’ in zitten, kortom een steen met leven. Hardheid 7. Het gesteente komt vrij veel voor en wordt gevonden in Australië, Rusland, Madagaskar, Mexico, de VS en Finland.
Lapis Lazuli
Een halfedelsteen. Geen mineraal maar een gesteente met een intens azuurblauwe kleur. Vaak goud gespikkeld en met kleine adertjes. Lapis is al sinds de oudheid bekend. Zeer in trek in het oude Egypte, zoals te zien is in het dodenmasker van Toetanchamon. De steen werd ook gemalen als verfstof (ultramarijn) die in de renaissance bijzonder geliefd was.
De naam is afkomstig van het Latijnse woord steen (lapis) en lazuli verwijst naar de vindplaats Lazward. Ons woord azuur is weer afgeleid van dat woord omdat de kleur van de steen zo kenmerkend was. Hardheid 5,5. Vindplaats is voornamelijk Afghanistan.
Maansteen
Mineraal uit de veldspaat familie (veldspaat komt uit het Duits en betekent splijtbare rots). Doorgaans melkactig wit met een iriserende werking in de steen. Hardheid: 6-6,5. Vindplaatsen: Vs, Madagaskar, India, Sri Lanka.
Obsidiaan
Natuurlijk ontstaan vulkanisch glas: door de snelle afkoeling van lava kan obsidiaan ontstaan. De kleur is nogal wisselend en kan van donkergroen tot diepzwart lopen. Verschillende mixen met gesteenten. Zoals sneeuwvlok obsidiaan, wit met zwart geaderd, of mahonie obsidiaan, bruin met zwart geaderd. In de steentijd was obsidiaan geliefd om gereedschappen van te maken door de vlijmscherpe snijkanten. Hardheid 5-6. Vindplaats: overal ter wereld.
Malachiet
Mineraal. Naam is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord voor diepgroen.
Deze steen werd al vroeg als edelsteen gebruikt. In Egypte werden er vaak amuletten en cameeën van gemaakt. Ook de Grieken en Romeinen gebruikte malachiet voor siervoorwerpen, daarnaast verpulverde zij het ook als schmink en kleurstof voor verf. Men dacht ook dat malachiet kinderen kon beschermen tegen hekserij. Ook gebruikte men het om oogkwalen te verhelpen, groei te bevorderen en pijn te stillen. Hardheid 3,5/4,5. Vindplaatsen overal ter wereld. De beroemdste en mooiste stenen komen uit Kongo.
Mosagaat
Quartz. De steen dankt haar naam aan de insluitsels die op mos lijken, maar verkleuringen zijn afkomstig van mineralen. Deze mineralen bepalen voor een groot gedeelte ook de kleur. Witte ondergrond met groen, maar ook rood, of rode en groene ondergrond met insluitsels. De mosagaat wordt vaak als gelukssteen aangemerkt omdat het de intuïtie zou verbeteren. Ook worden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegekend zoals verbetering van insulineproductie, tegen nervositeit en leverproblemen. Hardheid 6-7, vindplaatsen India, China en VS.
Onyx
Mineraal in quartz familie, verwant aan de chalcedoon en agaat. Opvallend is dat het gesteente banden heeft met verschillende kleuren. Maar zwart is wel de bekendste en meest voorkomende kleur die verwerkt wordt. Onyx was in de oudheid al bijzonder geliefd als sieraad. Ook wordt in het oude testament al verwezen naar het gebruik van onyx. In de middeleeuwen stond de steen symbool voor onheil, rouw en ellende. Omdat de steen zo gewild is, zijn er veel namaakstenen in omloop. In het meest gunstige geval wordt agaat geverfd. Hardheid 7. Vindplaatsen: Brazilië, Madagaskar, Mexico, VS en Pakistan.
Onyx zou een heilzame werking hebben op misselijkheid en op maag- en darmklachten.
Opaal
Minerale variëteit van quartz. Opaal kan kleurloos zijn, wit, melkachtig blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart. Opvallend is het kleurenspel in de steen. Ook wel opaliscentie genoemd. De vuuropaal is daar een opvallend voorbeeld van. Het lijkt echt dat er een vlammetje in de steen zit. Onder UV-licht lichten de stenen op. Sinds de oudheid wordt opaal al gebruikt zowel in gebruiksvoorwerpen als in sieraden. De steen werd als magisch gezien en zou de zenuwen kalmeren, het hart genezen en het gezichtvermogen herstellen. Opaal is bros en mag niet met ultrasoon gereinigd worden. Ook is het gevoelig voor temperatuurschommelingen. Dus alleen reinigen met zeepsop. Opaal is de officiële steen van Zuid-Australie.
Hardheid 5,5-6. Vindplaatsen: Australië, Mexico, Honduras en Brazilië.
Peridot of olivijn
Mineraal. Een van de weinige stenen die eigenlijk maar in één kleurschakering gevonden wordt, namelijk olijfgroene (vandaar de naam olivijn), en is transparant tot doorschijnend. Hoe donkerder de kleur hoe kostbaarder de steen. Hardheid 6,5-7. Vindplaatsen VS, Mexico, Birma, Noorwegen, Zuid Afrika, Sri Lanka en Tanzania.
Prehniet
Mineraal. Vernoemd naar degene die het mineraal voor het eerst beschreef: kolonel Von Prehn, commandant in de Nederlandse kolonie op kaap de goed hoop. De kleur varieert van licht groen tot geel. En heeft vaak een melkachtige doorschijnendheid. Hardheid 6-6,5. Vindplaatsen: Canada en Zuid Afrika.
Robijn
Edelsteen van het mineraal Korund. Familie van de saffier. De naam robijn is afgeleid van het Latijn Ruber, wat rood betekent. De rode/roze kleur wordt veroorzaakt door chroom. De oudste stenen komen uit groeven uit Birma. Vandaaruit kwamen de stenen in tempels en aan hoven terecht in Egypte en Griekenland. Ook in Rome en in de middeleeuwen waren robijnen bijzonder geliefd. In de oudheid werd de robijn beschouwd als de levenssteen, die het hart versterkt en kracht teruggeeft. Ook zou de steen beschermen tegen de duivel en de pest.
Door extreme warmte kan de steen van kleur veranderen. Natuurlijke robijnen zijn uitermate zeldzaam, er zijn er veel synthetische robijnen op de markt. Naast de edelsteen bestaat er ook een minder heldere halfedelsteen met dezelfde naam.
Hardheid 9, na diamant de hardste steen. Vindplaatsen in Afrika, Azië en Australië.
Rookquartz
Quartz met een rookbruine tot zwarte kleur, doorschijnend. De kleur wordt veroorzaakt door aluminium. Bij verhitting van de steen boven 200C verliest de steen zijn kleur.
In de oudheid waarschuwde de steen soldaten voor onheil door donker te kleuren. Rookquartz wordt daarom nog veel gebruikt in crucifixen en rozenkransen. Hardheid 7. Vindplaatsen in Alpen, Brazilië, Rusland, India, Ierland, Afghanistan en VS.
Het aantal geneeskrachtige werkingen die aan de steen toegekend worden zijn: spijsverteringsklachten, stress, verdriet, helpen bij kinderwens.
Rozequartz
Quartz van donkerroze tot heel licht doorschijnend roze. Vaak iets troebel. De kleurgevende stof is titaan en mangaan. De steen kan slecht tegen warmte en direct zonlicht. Van oudsher gelinkt aan de goden Amor en eros. Hardheid 7. Vindplaatsen Madagaskar, Sri Lanka, Namibië, Brazilië, VS, India, Japan en Rusland.
Geneeskrachtige werking: tegen gordelroos, galblaasproblemen, slaapstoornissen, liefdesverdriet en verbeteren van de doorbloeding.
Rutiel quartz
Quartzvariant die in kleur varieert van kristal tot donkerbruine, – roze en grijze quartz, gevuld met zilver, goudkleurige of rossige rutielnaalden. De rutielnaaldjes werden aangezien voor het haar van venus. Zo kreeg het ook de bijnaam Venushaar-quartz. Het zou een krachtig liefdesamulet zijn. Later dacht men dat de naaldjes engelenhaar zou zijn. hello DAI is dol op verschillende soorten rutiel quartz, juist omdat de naalden in de steen het altijd spannend maken en de steen diepte geven. We proberen altijd de stenen uit te zoeken met de mooiste duidelijke naalden.
Hardheid 7. Vindplaatsen: Zwitserland, Brazilië, Madagaskar, VS en Australië.
Toermalijn
Mineraal. De steen kan in bijzonder veel keuren voorkomen. In de oudheid kwam toermalijn al voor. Maar pas toen de Hollanders op grotere schaal de steen vanuit de toenmalige kolonie Ceylon invoerde kwam de steen in zwang. Toermalijn is afgeleid van het Singalese Turmali, wat steen met gemende kleuren betekent. Van oudsher gebruikte men vooral de rood/roze variant. Die zou het scheppingsvermogen van kunstenaars vergroten.
Voorkomende kleuren: kleurloos (zeer zeldzaam), Rubeliet: roze tot rood met een zweem violet. Bruin, alle tinten groen, alle tinten blauw en zwart. Zo bestaat ook de watermeloen toermalijn, die verschillende banden kleuren laat zien. Reinigen alleen met zeepsop, niet met ultrasoon. Oppassen met grote temperatuurschommelingen. Hardheid 7 -7,5. Vindplaatsen in Azië, Brazilië en Afrika.
Topaas
Mineraal. De steen komt voort in veel kleuren, maar de bekendste is strogeel tot wijnrood. Maar groen, grijs, wit, blauw, roze, transparant of geheel doorschijnend is ook mogelijk. Het woord verwijst naar de eerste vindplaats, het eiland Topazos in de rode zee, want al in de oudheid was men dol op topaas. Hardheid 8. Vindplaats: grootste afzettingen vind je in Brazilië en Rusland, maar ook in Japan, Australië en Sri Lanka wordt de steen gevonden.
Turquoise
Mineraal. De naam verwijst naar Turkije, de belangrijkste doorvoerroute van de steen. De kleur is weer afgeleid van deze steen. De bekendste kleur is de helblauwe turkooizen kleur, maar turquoise komt ook voor in het groen, geelgrijs en lichtblauw. Tijdens het Ottomaanse rijk was het een bijzonder waardevolle steen, maar ook voor de Azteken en de Egyptenaren. Een heilige steen die geluk zou brengen is vaak terug te vinden in amuletten. Er zijn nu heel veel imitaties in omloop, zoals gekleurde howliet, maar ook synthetisch gevormde stenen. Maar zelfs in het oude Egypte was men er al in geslaagd de steen te imiteren. hello DAI heeft het niet zo op nep, dus als we turquoise gebruiken, proberen we altijd het echte te gebruiken. Hardheid 5-6. De steen wordt doorgaans gevonden waar ook koperertsen worden gedolven. De vindplaatsen nu zijn in Mexico, VS en China.
Calcedoon
Mineraal quartz. De kleur is bijna wit tot lichtblauw of duifblauw, vaak met strepen. De steen wordt ook gevonden in de kleuren appelgroen (chrysopraas genoemd), roze, rood (variëteit carneool), bruin (sarder genoemd) en koperkleur. Er werden in de oudheid beeldjes van weergoden gesneden uit chalcedoon. Hardheid: 6-7. Vindplaatsen: Brazilië, Madagaskar, Uruguay, India en de VS, de helderblauwe chalcedoon komt uit Namibië en wordt steeds zeldzamer, waardoor de steen in waarde stijgt. Geneeskrachtige werking: tegen heesheid, amandelontsteking en spataderen
cherry quartz
Cherry Quartz is geen echte edelsteen, alhoewel de naam dat wel doet vermoeden. Het is een gefabriceerde glasachtige steen, met kunstmatige insluitsels, geslepen als edelsteen. Volgens sommige trekt de steen de liefde aan. Normaal doet hello DAI niet aan niet natuurlijke stenen, maar voor cherry quartz maken we graag een uitzondering.
chrysopraas
is familie van de chalcedoon, een appelgroene steen, die ook wel de steen van Venus wordt genoemd. In vroegere tijden werd de chrysopraas ook wel voor smaragd aangezien, maar ondanks dat was het in de tijden van de Romeinen en de Grieken een veelgebruikte steen door zijn levendige kleur. Rond 1920 was er weer een enorme opleving van de populariteit van de steen omdat in het graf van Toetanchamon ook veel chrysoprasen werden gevonden, dus je komt de steen veel tegen in art Nouveau sieraden. Het word Chrysopraas is afgeleid van het grieks; Chryso (van chrusos) betekent goud en prase (van prason) wat groen betekent. Deze steen is ook een echte hello Dai steen. We zijn dol op de mooie, intense kleur. En we gebruiken de steen dan ook veelvuldig in al onze sieraden. Hardheid: 7. Vindplaats: Australië, Brazilië en India.
Git
Ook wel gagaat genoemd is een soort mineraal. Eigenlijk een vrij zacht mineraal. Vandaar dat het niet mogelijk is om grote stenen in sieraden te verwerken. Je ziet dus vaak (antieke) sieraden met kleine gitjes of git kralen. Maar daardoor is de steen wel makkelijk te verwerken. Bij de opgravingen in de hunnebedden werden al kralen van git gevonden. Hardheid: 3-4. Vindplaats: Engeland, Polen, Duitsland, VS en India.
Kyaniet
Kyaniet of distheen is wit, groenachtig, blauw, blauw/grijsgestreept. De is steen is gelaagd, doorzichtig of opaak met een glas- of parelmoerglans en vaak een bijzondere gloed erin. Die bijzondere gloed en de gelaagdheid maken dat wij telkesn weer op de kyaniet vallen; een hele verleidelijke kleur in een wat ruiger uiterlijk. Fijn werken met stenen waar altijd leven in zit.
Hardheid: is 4 tot 7. Kyaniet wordt momenteel nog gewonnen in o.a. de Verenigde Staten, Brazilië, Zwitserland en Frankrijk.
Leisteen
Leisteen is geen edelsteen, maar een gewone harde steensoort. Maar door de vorm en het feit dat de steen uit verschillende lagen is opgebouwd, kan dat een heel decoratief en stoer effect hebben.
Markasiet
Markasiet wordt slechts zelden als edelsteen verwerkt, maar was in de middeleeuwen vooral in Frankrijk geliefd, en werd daar als volkssieraad gebruikt. Tegenwoordig worden vooral in Thailand kleine geslepen markasieten in zilver gezet. In de prehistorie werd het gebruikt als vuurstarter in combinatie met vuursteen. De naam markasiet is van Moorse oorsprong.
Hardheid: 6 – 6,5. Vindplaats Frankrijk.
Opaliet
Wordt ook wel zee-opaal genoemd, maar is geen echte edelsteen want hij is ‘man-made’. Hij heeft wel een hele mooie melkachtige kleur met mooie iriserende glans. Hardheid: 5,5 – 6,5.
Pyriet
Pyriet of ijzerkies is een mineraal. Het vormt vaak grillige kristallen in de vorm van een kubus en met een goudachtige glans. Het wordt ook wel klatergoud of gekkengoud (fool’s gold) genoemd omdat het soms voor goud aangezien werd. De naam pyriet is zeer oud, afgeleid van het oude Indo-Europese woord pyr =vuur. Hardheid: 6 – 6,5. Een belangrijke vindplaats van pyriet is het eiland Elba.
quartz of bergkristal
het woord (Berg)kristal is afgeleid van het Griekse woord krustallos = ijs. In de Middeeeuwen geloofde men dat kristal zou breken of verkleuren als het in aanraking zou komen met gif. Vandaar dat veel drinkbekers en sieraden van bergkristal gemaakt werden, en kregen ze de functie van amulet. In onze hello DAI sieraden kom je regelmatig bergkristal of Quartz zoals wij het noemen tegen. En dan kiezen we vooral voor de wat ruigere en natuurlijke kristalvormen, want dan krijg je zo’n mooi lichtspel. Hardheid: 7. Bergkristal komt in de natuur veelvuldig voor, maar is niet altijd van edelsteenkwaliteit. India, Sri Lanka, Birma, maar ook Kenia en Madagascar.
ruby zoisite
Ruby zoisite is een samensmelting van twee soorten edelstenen, namelijk ruby (= robijn) en zoisite. Een kristal met een heldere groene kleur. De robijn is verantwoordelijk voor de heldere rode en roze tinten. Ruby-Zoisite is ontdekt in 1954 in Tanzania en dat is nog steeds de enige vindplaats. Het woord komt voort uit de term voor groen in het Masai. Hardheid: 6.5 – 7 Mohs.
Saffier
Blauwe saffieren zijn kostbare stenen die al sinds mensenheugenis gebruikt worden in sieraden. De steen staat symbool voor rijkdom en macht. Hoe helderder blauw hoe kostbaarder. In Sri Lanka (een van de belangrijkste vindplaatsen) worden ook stersaffieren gevonden. Deze zijn nog zeldzamer en dus nog kostbaarder. Het word saffier komt uit het Hebreeuws. Hardheid: 9. Vindplaatsen: Thailand, Sri Lanka, India, China, Madagaskar, Birma, Australië en de VS.
serpentijn
Serpentijn is een mineraal afgeleid van de latijnse term voor slang, door de langgerekte vorm waarin de mineralen gevonden worden. En vroeger werd de gemalen steen ook gebruikt tegen slangenbeten. Doorgaans is de steen groen(ig) van kleur. Vaak wordt de steen ook onder de naam new Jade verkocht. Hardheid: 2,5-4 MOHS. Vindplaats: Noorwegen, Zimbabwe, Italië.
Smaragd
De Smaragd is de edelste steen uit de familie van Beril. De naam is via het Latijn en het Grieks waarschijnlijk terug te voeren op een het Semitisch. De smaragd is altijd beschouwd als de ‘koning van de edelstenen’. Duizenden jaren voor Christus was het al bekend en werd al gewonnen en toegepast in sieraden, amuletten en kunstvoorwerpen. Op alle belangrijke archeologische plaatsen heeft men smaragden terug gevonden. Een woord oook dat tot de verbeelding spreekt en vaak in metaforen wordt gebruikt zoals Multatuli met de gordel van Smaragd als naam voor Indonesie en the emerlad Isle voor Ierland. Hardheid:7,5 – 8. Vindplaatsen: Colombia, Brazilie en de VS.